26.2.2019

4 syytä mennä ajoissa bileisiin

Parhaat bileet tapahtuvat baarin, festareiden tai kadun sijaan jonkun kotona. En tiedä, johtuuko mielipiteeni keski-ikäistymisestä vai mistä. Joka tapauksessa, kotibileisiin kannattaa mennä ajoissa.

Vakiovitsi kaveriporukkani juhlissa kuuluu seuraavasti: "Kuka saapui toisena Jasson jälkeen?"

Vihaan, kun kaverini on myöhässä sovitusta tapaamisesta. Vielä enemmän vihaan sitä, kun olen itse myöhässä! Toiset ovat systemaattisesti myöhässä, toiset ajoissa. Vaikka myöhästelenkin joskus, kuulun enimmäksen ajoissaolevien porukkaan.

Jalosti sanottuna ja omaa häntääni nostaen voisin väittää syyksi sitä, että myöhästely on epäkohteliasta. Ajoissa oleminen kuuluu hyviin käytöstapoihin. Molemmat pointit ovat totta, mutta valehtelisin, jos väittäisin niiden olevan ainoat kannustimeni ajoissa olemiseen. Voi kun olisinkin niin jalo!


Juhliinlähtöpeiliselfieissä pitää hymyillä vaikka flunssa kuinka painaisi päälle. Hymy hyytyi muutamassa tunnissa, kun ohuen ohuet limakalvot pettivät ja nenästä vuosi verta suurin piirtein yhtä paljon kuin keskikokoisen härän teurastuksessa.

Juhlissa

Normaalisti bileissä tai illanistujaisissa ei ole selkeää alkamisajankohtaa. "Voi tulla seiskan jälkeen" on aivan normaalia ja käytän sitä itsekin. Porukkaa valuu paikalle pitkin iltaa.

Itse pyrin ilmestymään paikalle mahdollisimman ajoissa. Erilaiset taustat vaikuttavat siihen, miten kukakin kokee, mihin aikaan juhliin kannattaa tulla. Tästä syystä en vedä kovinkaan pitkälle meneviä johtopäätöksiä ihmisistä, jotka tulevat selväsi alkamisajankohtaa myöhemmin. Siitä huolimatta ajoissa olemisessa on paljon hyviä puolia. Erityisesti silloin, kun kyse on juhlista. Listaan alla neljä syytä olla ajoissa.

1. Saa valita juhlien parhaan paikan

Juhlissa viihtymiseeni vaikuttaa olennaisesti, mihin pääsen istumaan tai seisomaan. Jos juhlat ovat jonkun kotona, yleensä paras paikka on sohvan reunassa lähellä olohuoneen keskustaa. Tuolta paikalta pääsee valitsemaan, keskusteleeko muiden sohvalla istuvien kanssa vai muualla huoneessa olevien kanssa. Samoin sohvan reunan vieressä on yleensä pöytä, johon voi laittaa lautasen ja juoman, jottei se lämpene kädessä. Matka jääkaapillekin on yleensä lyhyt.


Kunnon juhlaoptimoija havainnoi tarjoilujen sijainnin.

2. Muut tulevat esittäytymään

Vaikka nimimuisti on opeteltavissa oleva taito (eikä syntymässä jaettu armolahja harvoille ja valituille), en ole vielä opetellut siinä riittävän hyväksi. Kun juhliin tulee uusia vieraita, he yleensä käyvät kättelykierroksella kaikki muut juhlijat läpi. Minun on paljon helpompi muistaa uusien ihmisten nimet, kun he tulevat tipotellen. Jos puolestaan itse tulen juhliin myöhässä ja kierrän kättelemässä viittä uutta tyyppiä, jää mieleeni parhaimmillan kaksi nimeä ja niissäkin sekoitan kasvot.

3. Järjestäjien huomio

Kun juhlien alussa on vähemmän porukkaa, on keskustelukin yleensä hieman intiimimpää. Loppuillasta kaikki kommentit pyörivät yleisellä tasolla. En väitä, että toinen olisi toista parempi, mutta jos juhliin saapuu tarpeeksi myöhässä, jää rauhallisempi keskustelu kokematta. Pienemällä porukalla pystyy juttelemaan paljon yksityskohtaisemmista asioista ja huomioimaan toisen paremmin yksilönä.

4. Jotain tekemistä

Kaikkein käytännöllisin syy ajoissa olemiselle on se, että yleensä minulla ei ole mitään tekemistä lauantaina alkuillasta. Sen sijaan, että selailisin kotona Facebookkia, katsoisin Netflixiä tai imuroisin, menen mieluummin juhliin juttelemaan kavereideni kanssa. Se on paljon järkevämpi ratkaisu kuin jäädä kotiin.


Ajoissa tai myöhässä, pääasia on, että on paikalla ja pitää hauskaa :)

Aina ei mene putkeen

Kuten aiemmin sanoin, PYRIN olemaan ajoissa juhlissa. Aina näin ei kuitenkaan tapahdu. Ei edes niissä tapauksissa, jolloin minun pitäisi olla ajoissa.

Sain syksyllä kutsun juhliin, jossa alkamisajankohta oli laitettu kuudeksi. Kyseessä oli koko perheen juhlat, joten mukana oli lapsiakin. Tiesin sen etukäteen.

Jostain syystä päivän toimet (punttaaminen, kaupassakäynti ja penkkiurheilu) venähtivätkin odotettua pidemmiksi ja saavuin paikalle vasta puoli kahdeksan aikaan. Ennen kuin sain takin pois päältäni, kysyi yksi lapsista: "Miksi tulet näin MYÖHÄÄN?" Menin sanattomaksi. Minulla ei ollut mitään oikeaa syytä, miksi en olisi voinut olla ajoissa paikalla. Hävetti.

Miten sinä koet myöhästelyn? Oma toleranssini ei ole kovinkaan suuri, mutta tiedostan sen ja yritän elää sen kanssa. Toivottavasti opin olemaan armollisempi itseäni ja erityisesti muita kohtaan.

Aiheeseen liittyvät muut postaukset:
Elämä ilman alkoholia
Yksinkertainen mittari takaa tehokkaan tuloksen

2 kommenttia:

  1. "Aikaa on parempi myydä, kuin ostaa", kuten isäni tapaa sanoa. Häneltä olen perinyt tavan olla joka paikassa vähän etuajassa, tai viimeistään sovittuna ajankohtana. Inhoan olla itse myöhässä mutta jostakin syystä olen tottunut sietämään muiden myöhästelyä aika hyvin... 15 vuotta kestäneen siedätyshoidon ansiosta.

    Onhan se välillä vähän kiusallistakin saapua 10 minuuttia ennen sovittua aikaa mutta silloin voi vaikka kävellä korttelin ympäri jos ei kehtaa mennä paikalle. Ainakin minun mielestäni se on vähemmän kiusallista, kuin tulla 10 minuuttia myöhässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, itellä aivan sama. Meillä kaikilla on varmaan jokin periaate, jonka rikkominen tuntuu synniltä. Ajoissa saapuminen ei niinkään ole se pihvi vaan se, että pyrin välttämään tuota synnin tunnetta viimeiseen asti, ja näin pyrin olemaan ajoissa. Loppujen lopuksi siinä on kyse siitä, että itsellä on hyvä olla.

      Poista