12.2.2019

4 asiaa, jotka yhdistävät liikuntaa ja säästämistä

Pitkäjänteisyys, uteliaisuus ja hyvinvointi ovat olennaisia osia sekä liikunnassa että säästämisessä. Ne myös kiinnostavat monia. Sanomalehdissä on yleensä omat osiot urheilulle ja taloudelle. Päätin listata neljä tekijää, jotka mielestäni ovat olennaisia sekä liikkumisessa että säästämisessä.

Aloitin kuukausisäästämisen jo ennen opiskeluita. Kesätyö pankissa takoi päähäni jatkuvan säästämisen hyödyt. Säännöllisen urheilun sen sijaan aloitin vasta opintojen jälkeen. Löysin sopivan rytmin liikunnalle, kun olin saanut normaalin yhdeksästä-viiteen -rutiinini kuntoon. Jälkikäteen ajateltuna säästämisessä ja liikkumisessa on monta yhdistävää tekijää.

Lenkille!

1. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa

Aloitin säännöllisen lenkkeilyn 26-vuotiaana. Lenkkeilyä edelsi rankka opiskelubiletysputki, joka ei varmastikaan edistänyt terveyttäni millään tasolla. Jos olisin jättänyt bilettämisen vähemmälle ja keskittynyt enemmän urheiluun, olisi maratonennätykseni varmuudella alle 3 tunnin. Jos olisin sijoittanut kaikki bilettämisestä säästämäni rahat Applen osakkeisiin, olisi minulla paljon enemmän rahaa.

Jos ja jos. Jossittelulla ei ole mitään arvoa. Vain se, mihin voin tällä hetkellä vaikuttaa, on tärkeää. Vaikka tuskin koskaan pääsen alle kolmen tunnin maratonin alittamisen vaatimaan kuntoon, kannattaa minun siitä huolimatta lenkkeillä, jotta olisin neljän tunnin alituksen kunnossa. Samoin voin nykyään säästää kuukausittain itselleni sopivan summan ja katsoa myöhemmin, mihin se riittää. Näkökulma ja rehellisyys itseäni kohtaan on kaikkein tärkeintä.

2. Mielihyvä ja turvallisuus

"Tiedättekö mikä on ainoa asia, joka tuottaa minulle mielihyvää? Se, kun näen osinkojen virtaavan tililleni." - John D. Rockefeller (vapaa suomennos: Jasso) https://www.brainyquote.com/quotes/john_d_rockefeller_129792


Tunnen mielihyvää kuukausittain, kun ostan palkastani säästämilläni rahoilla indeksiosuusrahastoja. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että koen pystyväni säästämään kuukausittain niin, etten koe jääväni paitsi mistään. Sen lisäksi säästäminen luo tunteen turvallisuudesta. Jos minulle sattuu jotain yllättävää, pystyn käyttämään säästämiäni rahoja eikä minun (välttämättä) tarvitse pyytää lainaa tai apua muualta.

Markkinoille!

Lenkin tai puntin jälkeen oloni on raukea. Treenin jälkeisenä yönä nukun yleensä paremmin. Dopamiini lähtee virtaamaan ja tunnen huojennusta. Uskon liikunnan auttavan minua pysymään myös jatkossa paremmassa kunnossa. Toivon, että säännöllinen liikunta ehkäisee joitain sairauksia ja auttaa minua pysymään kondiksessa myös vanhempana.

3. Vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä

"Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä.” - Albert Einstein https://www.sijoittaja.fi/53597/korkoa-korolle/

Yksittäinen lenkki ei juurikaan vaikuta mihinkään. Samoin ei kerran säästetty osuus kuukausipalkastani auta kriisin aikana juurikaan. Jos kuitenkin jaksan lenkkeillä, uida ja tehdä sekä haukkaa että penaa (enemmän tietenkin penaa) viikottain, näen tuloksia ensisijaisesti kropassani mutta myös mielessäni.

Korkoa-korolle -ilmiö kasvattaa kuukausisäästöjäni yhtä tehokkaasti kuin 1900-luvun pakastimet kasvattivat freonien määrää ilmakehässä. Erona kuitenkin se, että freonit tuhosivat otsonikerrosta, kun säästöni turvaavat elintasoani pitkällä aikavälillä.

4. Kiinnostuksen kasvu epäsuoriin aiheisiin

Lenkkeilyn aloittamisen jälkeen kiinnostuin myös siitä, miten pystyn kehittämään juoksuani. Otin selvää levosta, ravinnosta ja apuvälineistä. Noin kolmikymppisenä tajusin, että kahdeksan tunnin yöunet hakkaavat tehollaan kuuden tunnin yöunet kuin Iivo Niskanen Aleksander Bolshunovin Pyeongchangin olympialaisten 50 kilometrilla. Kahdenkymmenen vuoden laihduttamisen jälkeen söin isoja annoksia ruokaa hyvällä omatunnolla. Sykemittarilla mittailin ja vertailin maksimi- ja leposykkeitä.

Puntille!

Säästämisessä kiinnitän huomiota kulutukseni lisäksi myös maailmantalouteen sillä erolla, että kulutukseeni voin vaikuttaa, mutta maailmantalouteen en. Vaikka pyrin pitämään säästämisinstrumenttini mahdollisimman yksinkertaisina, on minusta mielenkiintoista seurata, millaisia tuotteita eri rahoituslaitokset tarjoavat.

Samalla jaksan ihmetellä, kuinka talousmedia vetää yksinkertaisia johtopäätöksiä päivittäisistä muutamien prosenttien nousuista ja laskuista. Luulisi heidän tietävän, kuinka monimutkainen härveli maailmantalous on ja kuinka sitä ohjaavat markkinavoimat harvoin toimivat järkevästi lyhyellä aikavälillä.

Unohdinko jonkun asian listalta? Tai yhdistävätkö nämä neljä pointtia liikunnan ja säästämisen lisäksi vielä jotain muutakin?

Aiheeseen liittyvät postaukset:
Mikset maksa itsellesi palkkaa?
Säännöt säästämiseen
Lihavasta laihaksi
Kuinka paljon on riittävästi?
Rikkaan elämän salaisuus Ramit Sethin mukaan

4 kommenttia:

  1. Yhteistä kummassakin on, että oppii käsitteleen pettymyksiä ja rahaa saa palamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tuo on kyllä totta! Urheilussa motivaatio löytyy AINA kaupan hyllyltä. Ja sijoittaminenkin taitaa olla aika pitkälti unelmointia. Ja jos on tarpeeksi kärsivällinen, niin unelmat voivat käydä toteen :)

      Poista
  2. Hiukan huvittaa, että nykyään kaikkea (kunto-)liikuntaa kutsutaan urheiluksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm... Itse ajattelen, että liikunta ja urheilu voivat olla joissain yhteyksissä synonyymejä (esim. urheiluseura ja urheiluliike). Itse käytän omassa toiminnassani myös sijoittamista ja säästämistä hyvin usein synonyymeinä. Mutta ymmärrän kyllä toki, että ne eivät aina ole sama asia.

      Poista