8.10.2019

Miksi katson Temptation Island Suomea?

Suosikkisarjani Tempation Island Suomi (eli Tempparit) kuvaa elämää sen jokaiselta olennaiselta kulmalta. Luottamus, rakkaus, onni ja yhteinen tulevaisuus sekä niihin liittyvät säröt tiivistävät kaiken olennaisen elämästä. Vaikka Tempparit saattaa vaikuttaa pinnalliselta tosi-tv-show'lta, mennään ohjelmassa pintaa syvemmälle (joskus jopa ihan konkreettisesti). 

En halunnut innostua Temppareista. Television katseluni on vähentynyt vuosi vuodelta, joskaan se ei ole missään vaiheessa loppunut kokonaan. Tosi-tv:tä en ole seurannut vuosikausiin vaikka aiemmin saatoin ahmia tuntitolkulla draamaa aina Selviytyjistä Idolsiin.


Keskiviikkoilta.

Viidennen Temppari-kauden mainos muutti kaiken. Olin myyty, kun Sinkku-Emma esittäytyi pariskunnille sanomalla "Mä tykkään juoda viinaa, joten tää tulee olemaan teidän naisille yhtä piinaa." Nopean googlaamisen jälkeen ihastuin välittömästi Temppareiden konseptiin. Eikä ihastuksen kipinä ole sammunut vieläkään.


"Ohjelmaan osallistuvat pariskunnat viedään saarelle ja heidät erotetaan toisistaan. Miehiä odottaa joukko sinkkunaisia ja naisia joukko sinkkumiehiä, joiden kanssa kilpailijat viettävät aikaa. Ohjelman tarkoituksena on selvittää parisuhteiden todellinen laatu – kestääkö se houkutuksista huolimatta. Aina välillä pariskuntien miehet ja naiset kokoontuvat iltanuotiolle, jossa heille muun muassa näytetään videopätkiä siitä, mitä pariskunnan toinen osapuoli on puuhaillut." - Wikipedia

Elämän perusteet

Temppareiden käsikirjoitus on täysin selvä meille faneille. Ja siksi rakastamme ohjelmaa! Ensin bileissä hölmöillään, jonka jälkeen iltanuotiolla ihmetellään ja pahoitellaan omaa käytöstä. Jos joku varatuista osallistujista onnistuu viettämään bileet ilman sen kummempaa sekoilua, taputtelevat muut häntä selkään ja päivittelevät, että hyvin meni. Nämä tilanteet ovat täysin absurdeja, mutta samalla niin tavallisia.

Jokainen meistä on tehnyt joskus jotain tyhmää. Ei välttämättä parisuhteessa, eikä välttämättä kovin vakavaa, mutta jotain sellaista, joka myöhemmin on hävettänyt ja kaduttanut. Suuri osa meistä, ehkä jopa kaikki, on hölmöillyt samalla tavalla uudestaan ja uudestaan, ehkä jopa useamman kerran. Ja taas on kaduttanut.

Tämän vuoksi Temppareiden osallistujien toiminta on niin samaistuttavaa. Vaikka en ole hölmöillyt samalla tavalla, kuin pahimmat osallistujat Temppareissa, olen kuitenkin tehnyt jotain muuta, josta on tullut täsmälleen sama tunne, kuin mitä iltanuotion roviossa hiiltyvä Temppari-osallistujalla kokee. Voin samanaikaisesti suureen ääneen hurskastellen tuomita hölmöilijän teot ja hiljaa mielessäni myötäelää hänen häpeää, katumusta ja liian myöhäistä nöyryyttä.

Ylemmyyden tunnon harha

Tempparit osoittaa, kuinka persoja me olemme houkutuksille. Tempparit osoittaa, kuin persoja me olemme huomiolle. Koko sarjan ydin on huomion saamisesta ja antamisesta (joku voi olla sitä mieltä, että kyse on ihan jonkun muun antamisesta, mutta olen eri mieltä). Lähes kaikki meistä hakevat huomiota, tavalla tai toisella. Toivomme, että läheisemme olisivat kiinnostuneita ulkonäöstämme, tekemisistämme tai ajatuksistamme. Harvassa ovat ne tyypit, jotka ovat immuuneja näille huomionosoituksille.

Tempparikupla nostaa ihmisistä esiin eri puolia (vähän kuten inttikin). Se kärjistää, piilottaa ja muuttaa käytöstä. Kuplassa eläminen ei ole normaalia elämää. Tempparisaarella sekoilu EI tarkoita, että osallistujat toilailisivat samalla tavalla normaalielämässä.


Torstai-ilta.

Me kaikki olemme kuin Temppareiden tähdet

Tempparit on kuin elämä pienoiskoossa. Virheitä tehdään ja niistä opitaan. Kunnes uusi Deus Ex Machina (esim. alkoholi) sekoittaa pakan uudestaan. Iltanuotiolla kadutaan vanhoja töppäyksiä ja luvataan ottaa niistä opiksi. Kunnes seuraavissa bileissä päästään taas hölmöilemään. Jännitys purkautuu vihdoin viimeisellä iltanuotiolla.

Tempparit näyttää, miten ihmiset suhtautuvat ja reagoivat sekä omiin että muiden töppäilyihin. Reaktiot ovat aitoja eivätkä ne vaihtele, oltiin sitten Thaimaassa iltanuotiolla, baarissa tanssilattialla tai kotona sohvalla. Suhtautuminen omaan ja toisten käytökseen on inhimillisyyttä puhtaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti