25.6.2019

5 hyödyllistä tapaa, jotka ennustavat tulevaa

Mikään ei kuvaa tulevaisuuttani todennäköisemmin kuin nykyiset tapani. Sanon todennäköisemmin, koska luonnollisesti tulevaa ei voi varmuudella ennustaa. Mutta jos veikata pitää, niin se, mitä teen nyt kuvaa aika hyvin tulevaa.

Sijoitusmarkkinoista voi sanoa, että on todennäköistä, että nykyinen trendi jatkuu (oli se sitten ylös- tai alaspäin), mutta on varmaa, että trendi kääntyy jossain vaiheessa. Samaa pätee elämässä. Nykyiset rutiinini ja tapani todennäköisesti jatkuvat sellaisinaan, mutta muuttuvat jossain vaiheessa.

Aiemmin minulla oli tapana asettaa itselleni tavoitteita. Kuinka hoikka minun pitäisi olla, mihin aikaan juoksisin puolimaratonin tai missä vaiheessa muuttaisin ulkomaille. Tavoitteissa ei sinänsä ole mitään pahaa. Kuitenkin, aiheutan itselleni ongelmia, jos annan tavoitteille liikaa valtaa.

Lapsille opetetaan, että hampaat pitää pestä pari kertaa päivässä. Tässä on kyse tavasta. Me aikuiset ajattelemme, että meidän pitää laihtua 5, 10 tai 15 kiloa vuoden loppuun mennessä. Luomme siis itsellemme tavoitteita. Tavoitteet ovat ainoastaan ja parhaimmillaan tapojen sivuvaikutuksia. Ei mitään muuta. Rutiinit ja uteliaisuus merkitsevät enemmän kuin tavoitteiden saavuttaminen.

Pyrin seuraamaan viittä eri tapaa. Sanon "pyrin", koska en täysin tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Yritän olla armollinen itselleni. Uskon näiden tapojen hyödyttävän minua pitkällä aikavälillä. Miksi pitkällä aikavälillä? Pitkällä aikavälillähän kuolen. Se on totta. Kuolen varmasti, mutten todennäköisesti ihan vielä.

1. Meditointi (päivittäin)

Mitä se tarkoittaa: Meditointi auttaa minua rentoutumaan. Meditointiharjoituksen jälkeen pystyn hetkellisesti laittamaan stressaamiseni kohteita oikeampiin mittasuhteisiin. Jaksan keskittyä aiempaa paremmin ja tiedostan tunteeni selkeämmin.
Mitä se ei tarkoita: En lopeta turhaa stressaamista, pienistä asioista ärsyyntymistä ja typerää käyttäytymistä. Meditointi ei ole ihmepilleri, joka parantaa vikani.
Ennuste tulevaisuudesta: Ehkä stressaan ja ärsyynnyn harvemmin ja käyttäydyn hiukan paremmin kuin aiemmin. Uskon meditoinnin auttavan minua hyväksymään ja käsittelemään töppäykseni ilman, että itsetuntoni romahtaa joka ainoan mokan jälkeen.


Tykkään meditoida lattialla maaten.

2. Lukeminen (päivittäin)

Mitä se tarkoittaa: Kirjojen lukeminen on minulle rentouttavaa vapaa-aikaa. Pystyn lainaamaan hetkeksi jonkun toisen aivoja. Voin matkustaa toiselle puolelle maapalloa tai toisenlaiseen kaveriporukkaan ilman, että minun täytyy poistua kotisohvalta.
Mitä se ei tarkoita: En ole lopettanut telkkarin katselua. En aina jaksa lainata toisen aivoja niin, että jaksaisin keskittyä sivutolkulla kuvittelemaan jonkun toisen kirjoittamaa moniulotteista maailmaa. Highlander, Rocky 4 tai Game Of Thrones rentouttavat silloin tällöin aivan eri tavalla kuin kymmenen sivua Monte-Criston kreiviä, Puhdistusta tai Sinuhea. En usko muuttuvani aiempaa sivistyneemmäksi tai sivistymättömämmäksi vaikka lopettaisinkin telkkarin katselun.
Ennuste tulevaisuudesta: Romaaneja lukemalla säilytän edelleen mielenkiintoni eri asioihin ja teemoihin sekä parannan keskittymiskykyäni. Lukemisen avulla joudun/pääsen pohtimaan, mitä itse toimisin kirjoissa kuvailluissa tilanteissa. Tiedostan omat periaatteeni ja etiikkani paremmin.


Yleensä lainaan kirjat elukulaitteeseeni Ellibskirjastosta.

3. Urheilu (noin joka toinen päivä)

Mitä se tarkoittaa: Juoksen, pyöräilen, uin sekä teen haukkaa ja penaa (enemmän tietenkin penaa) lähes viikottain. Puran ylimääräistä energiaa asfalttiin, uima-altaaseen ja kylmään rautaan sen sijaan että tarttuisin pulloon, kiusaisin pienempiäni tai lihoisin sohvalla.
Mitä se ei tarkoita: En uhraa kaikkea maraton- ja triathlonaikani parantamiseen tai että saisin takakyykyssä nostettua 150 kiloa. En sylje lasiin, ärsyyntyneenä tiuskin edelleen syyttömille ja välillä vedän huolella sipsejä Netflixiä katsellen. Urheilusuoritukseni eivät ole kaikki kaikessa.
Ennuste tulevaisuudesta: Nukun paremmin, kun liikun. Selviän arkiaskareista paremmin kuin jos olisin 10-15 kiloa raskaampi (kuten vielä jokin aika sitten olin). Olen yleisesti paremmalla tuulella.


Juoksu on ykkösharrastukseni.

4. Kirjoittaminen (vähintään viikoittain)

Mitä se tarkoittaa: Naputtelen tasaisesti ajatuksiani tähän blogiin. Kirjoittaminen auttaa jäsentämään näkemyksiäni itsestäni ja miten näen maailman ympärilläni. Pystyn purkamaan henkisiä patoutumiani ruudulle kaikessa rauhassa ilman, että kukaan tulee keskeyttämään keskeneräisiä ja puolivillaisia konseptejani.
Mitä se ei tarkoita: Vaikka kuinka kirjoittaisin, on käsitykseni itsestäni, muista ja maailmasta edelleen kovin vaillinainen. Ajatusvirheeni ja tiedostamattomat olkinukkeni eivät kokonaan katoa mihinkään.
Ennuste tulevaisuudesta: Käsitykseni itsestäni kirkastuu. Pystyn paremmin keskittymään itselleni tärkeisiin asioihin sen sijaan, että laukoisin koko ajan tyhjänaikaisia kommenttejani joka asiasta joka suuntaan. En tuhlaa yhtä paljon energiaa julkiseen viisasteluun kuin aiemmin (vaikka aivan varmasti jatkan sitäkin).

5. Säästäminen (kuukausittain)

Mitä se tarkoittaa: Säästän kuukausittain tasasumman osake- ja/tai korkomarkkinoille. Varallisuuteni karttuu hitaasti, mutta varmasti. Säästämisestä huolimatta minun ei tarvitse tinkiä elintasostani.
Mitä se ei tarkoita: Rahahuoleni eivät katoa kokonaan. Minusta ei tule miljonääriä enkä pysty koskaan ostamaan Ferraria, lentokonetta tai syömään viikoittain Michelin-tähden ravintoloissa. Vaatteeni eivät ole viimeisintä muotia enkä asu Kööpenhaminan keskustassa 200 neliöisessä kattohuoneistossa.
Ennuste tulevaisuudesta: Taloudellinen asemani paranee jatkuvasti. Yllättävät taloudelliset kriisit eivät vaikuta dramaattisesti elintasooni. Varallisuus antaa liikkumatilaa tehdä erilaisia päätöksiä asuinpaikasta, elintasosta ja käyttämistäni palveluista.


Hajautan osakesäästöni maantieteellisesti.


Tulevaisuus

Nämä viisi ydintapaani muodostavat perustan tulevaisuudelleni. Uskon olevani tietoisempi itsestäni, uteliaampi, terveempi, ajattelevaisempi ja varakkaampi tulevaisuudessa. Tästäkin huolimatta, mitä tahansa voi sattua. Jos esimerkiksi kompastun ja jalkaani tulee jokin pysyvä vamma, joudun luopumaan juoksemisesta. Keksinkö silloin jonkin uuden rutiinin? Ehkä. Tai sitten keskityn enemmän nykyisiin rutiineihini.

Onko sinulla joitain rutiineja tai tapoja, joita olet alkanut tehdä viime aikoina tai aikuisiällä? Mikä sai sinut pitäytymään rutiinissasi? Olisi mukava kuulla, mitkä seikat rohkaisevat sinua rutiinien suorittamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti