9.6.2020

Älä valita, jos voit valita


Liberaalina arvostan valinnanvapautta. Valinnanvapaus antaa mahdollisuuden tehdä omaan elämään liittyviä päätöksiä mitä mielivaltaisimmilla syillä. Tämä voi johtaa huonoihinkin lopputuloksiin. Tästäkin huolimatta, jos Suomeen perustettaisiin liberaalipopulistinen puolue ajamaan laajempaa valinnanvapautta, äänestäisin sitä eduskunta-, euro- ja presidentinvaaleissa useammin kuin kehtaan myöntää.

Korona-kriisin aikaan minulla oli tapana napata kävelylenkeilläni kahvi mukaan läheisestä kahvilasta. Tilasin kahvilan ovelta americanon, maksoin mobilepaylla ja jatkoin matkaani läheiseen puistoon.

Eräällä kerralla, joka jäi viimeiseksi, sama kaava toistui. Tilaus, maksu ja kahvi käteen. Tällä kertaa tarjoilija ei ollut kiinnittänyt take away -kupin kantta kunnolla ja osa kahvista levisi pitkin vaatteitani ja maahan. Jäin seisomaan hölmönä, kun tarjoilijan selkä katosi takaisin tiskin taakse. Ei pahoitteluja, ei paperia, ei mitään.

Kohautin olkapäitäni, nakkasin kannen roskiin ja kävelin puistoon. Päätin, etten enää tilaa kahvilasta mitään.

Kahvi maistuu hyvälle.


Tyyneyden voitto

Mindfulnessia harrastavana stoalaisena pyrin välttämään äkillistä ja harkitsematonta reagointia. Valehtelisin, jos väittäisin, että toimin näin aina. Kahvikuppikansi-tapauksessa onnistuin jostain syystä pitämään kasettini koossa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisin hyväksynyt tarjoilijan käytöksen. Olisinko voinut pyytää paperia? Kyllä, mutta onneksi kahvia ei lentänyt päälleni paljoa. Olisinko voinut mainita tarjoilijalle huonosti kiinnitetystä kannesta? Varmasti, mutta se ei olisi muuttanut mitään. Ehkä tarjoilija olisi kiinnittänyt seuraavan kannen huolellisemmin. Niin stoalainen en kuitenkaan (vielä) ole, että olisin voinut kommunikoida huonosti kiinnitetystä kannesta sekä asiallisesti että tarjoilijan tärkeyden tunteen säilyttäen. Pääsin itse helpommalla olemalla hiljaa.

Valinta: ei enää ikinä tuohon kahvilaan

Kotini lähellä on useita kahviloita. Vaikka edellä mainitusta kahvilasta take away -americanon nappaaminen on ollut helpointa, ei vastaavan kahvin tilaaminen muista lähialueen kahviloista ole mikään Indiana Jones -tyylinen seikkailu täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kantakahvilan vaihtaminen ei vaikeuttanut elämääni juurikaan.

Pääsyy rauhalliselle käytökselleni oli se, että kahvin saantini ei vaikeudu tippaakaan vaikka en enää käyttäisi esimerkin kahvilaa koskaan. Tuolla kahvilalla ei ole minulle mitään merkitystä. Sen sijaan sillä, että saan kävelyretkilleni kahvin mukaan on merkitystä. Sillä, mistä kahvilasta otan sen mukaan, ei ole merkitystä.

Juuri tässä piilee valinnanvapauden kauneus. Minun ei tarvitse hermostua, tehdä numeroa tai valittaa, jos kahvitarjoilu ei toimi jossain paikassa odottamallani tavalla. En jaksa käyttää energiaa "rakentavan" palautteen antamiseen. Negatiivisen palautteen saamisen väitetään olevan lahja . Minkä takia antaisin lahjan palvelusta, johon en ole tyytyväinen ja jota minun ei ole välttämätöntä käyttää jatkossa? Aivan, minun ei kannata uhrata yhtään sekuntia kallisarvoisesta ajastani tällaisen lahjan antamiseen.

Palautteen antaminen on haastavaa

Tilanne olisi kokonaan toinen, jos lähelläni ei olisi muita kahviloista. Jos huonon tarjoilun kahvila olisi ainoa kahvila lähelläni, minulla olisi kaksi vaihtoehtoa. Voisin olla hiljaa ja pelätä joka kerta uutta kahvia hakiessani, että kansi on kiinnitetty huonosti. Tai voisin antaa palautetta. Jälkimmäisessä tilanteessa ottaisin tietoisen riskin. Minulla ei ole mitään käsitystä, kuinka antaa vieraalle henkilölle palautetta oikealla tavalla.

Sama palaute voi toisen korvaan kuulostaa rakentavalta ja toisen korvaan vittuilulta. En tiedä, millainen päivä kannen huonosti kiinnittäneellä tarjoilijalla on ollut. Normaalitilanteessa palautteen saaminen menee maaliin ja henkilö on valmis korjaamaan käytöstään.

Pahimmassa tilanteessa kaikki menee päin helvettiä. Hän on voinut nukkua huonosti, riidellä aamulla partnerinsa, lapsensa tai äitinsä kanssa tai hän on voinut myöhästyä töistä. Itse en tuollaisessa tilanteessa kykenisi vastaanottamaan edes maailman parhaiten, kivoiten ja rakentavimmin annettua palautetta.

Vapaus

Arvostan valinnanvapautta sen vuoksi, että sen avulla voin toimia oman pääni mukaan. Voin asettaa kahvilan pannaan niinkin pienen asian perusteella, kuin huonosti kiinnitetyn kannen mukaan, vaikka edes vaatteeni eivät juurikaan sotkeutuneet. Toisaalta, kansi saattoi olla kiinnitetty oikein. Saatoin omalla puristuksellani löysyttää kannen niin, että kahvit lensivät ulos (en aina hallitse voimiani, sillä olen tehnyt puntilla aika paljon haukkaa ja penaa, enemmän tietenkin haukkaa).

Valinnan mahdollisuus vapauttaa minut selvittämästä, mikä oli totuus. Pystyn kertomaan itselleni oman totuuden ("tarjoilija oli kiinnittänyt kannen huonosti"), koska se ei vaikuta elämänlaatuuni millään tavalla ja näytän itse itselleni omassa päässäni paremmalta. Minulle on henkisesti helpompi välttää jatkossa tuota kahvilaa, kuin pohtia, olisiko maahan lentänyt kahvi ollut oma vikani.

Valinnanvapaus mahdollistaa jaloilla äänestämisen. Itselleni se sopii kaikkein parhaiten, koska päätösvalta on kokonaan omissa käsissäni eikä elämänlaatuni huonone. Mitä sinä arvostat valinnanvapaudessa kaikkein eniten? Itse pidän eniten siitä, että minun ei tarvitse kantaa vastuuta eikä pohtia totuutta. Sen sijaan voin surffata oman totuuteni mukaan ilman, että aiheuttaisin mitään pahaa kenellekään.

Muut aiheeseen liittyvät postaukset:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti