13.11.2018

Rikkaan elämän salaisuus Ramit Sethin mukaan

Tutustuin Ramit Sethin alunperin hänen bloginsa "I will teach you to be rich" kautta. Mahtaileva nimi laittoi epäilemään blogin sisältöä (toisin kuin yleensä, kun tutustun uuteen blogiin). Kun vihdoin pääsin yli inhostani blogin nimeä kohtaan ja luin pari tekstiä, huomasin hänellä olevan ihan järkeviäkin ajatuksia.

Katsoin Ramit Sethin kolmen ja puolen minuutin videon rikkaan elämän salaisuudesta ("I learned the secret of living a rich life" - miksi hänen kaikki otsikkonsa tuntuvat mielestäni jotenkin imeliltä...). Ramit listaa viisi asiaa, joilla rikas elämä savutetaan. Ohjeet eivät ole rakettitiedettä, mutta toimivat hyvänä muistutuksena iltapäivälehtien ohjeiden rinnalla. Ohjeet ovat Ramitin, mutta kommentit ovat omiani.

1. "Automatisoi säästäminen ja sijoittaminen"

Jatkuvan automaattisen säästämisen toimivuus hakattiin päähäni, kun työskentelin opiskeluaikana pankissa. Uskoin silloin ja uskon edelleen, että jokaisen pitäisi säästää kuussa jokin summa pitkän ajan tähtäimellä. "Jokin summa" tarkoittaa itselle sopivaa euromäärää, jota ei tarvitse jokapäiväiseen elämään.

Se voi olla esimerkiksi 30 tai 1 000 € tuloista riippuen. Monet säästöoppaat kehottavat säästämään vähintään 10% nettotuloista. "Pitkän ajan tähtäin" tarkoittaa säästämistä osakkeisiin, koska osakkeissa kaiken talousdatan mukaan paras tuotto pitkällä aikavälillä.

Osakkeisiin säästäminen ei ole vaikeaa. Siitä saa kyllä vaikeaa, mutta en voi käsittää, miksi kukaan haluaa tehdä jostain yksinkertaisesta turhan monimutkaista. Osakerahastoon sijoittaminen on osakkeisiin sijoittamista yksinkertaisimmillaan. Osakerahastoa valittaessa huomioin kaksi asiaa: kulut ja hajautuksen.

2. "Löydä työ jota rakastat"

Me keskivertoihmiset hengataan työpaikalla tai töihin liittyvien asioiden parissa ehkä noin 35 - 40 tuntia viikossa. Mitä hauskempaa töissä on, sitä kivempaa elämä on. Joskus riittää, että työ on sen verran jees, ettei se ala ärsyttää.

Itse muutin Suomesta työpaikan perässä Tanskaan. Jätin kaverini, kotimaani ja äidinkieleni, kun muutin uuteen maahan. Miksi ihmeessä olisin muuttanut, jos en olisi uskonut, että tuleva työni tulee olemaan itselleni sopivaa?

Työ ei ole kaikki kaikessa. Kuitenkin siihen kuluu aika paljon aikaa, joten miksi en pyrkisi saamaan työpäivästä irti parasta mahdollista.

3. "Pidä huolta luottopisteytyksestäsi (credit score)"

Voisin kai suomentaa tämän paremmin luottokelpoisuudeksi. Credit score on käsittääkseni hieman monisyisempi asia Jenkeissä kuin luottokelpoisuus Suomessa. Luottokelpoisuudesta huolehtiminen on Suomessa ehkä enemmänkin tekninen itsestäänselvyys kuin varsinainen "salaisuus rikkaaseen elämään". Joka tapauksessa, velat pitää maksaa ajallaan.

4. "Törsää rakastamiisi asioihin ja säästä niissä, joista et välitä"

En ole juurikaan matkustellut. Matkustaminen ja uusien kaukaisten paikkojen näkeminen ei ole intohimoni. En haaveile pyramidien, New Yorkin tai Kiinan muurin näkemisestä. Tai olisihan se hauskaa, mutta ei niin hauskaa, että olisin ollut valmis käyttämään rahaani. Kuulostaa sivistymättömältä ja juntilta, mutta se ja sama.

Sen sijaan tykkään käydä keikoilla. Näin kerran viikon sisään (ei millään festarilla) Iron Maidenin (tiistai), Alice Cooperin (perjantai), Megadethin ja Judas Priestin (sunnuntai). Noh, okei, Alice Cooperin keikka oli ilmainen, ja Megadeth lämmitteli Judas Priestiä. Keikkalippujen lisäksi ekstrahintana oli vääntäytyä Iron Maidenin ja Megadeth / Judas Priestin jälkeisinä päivinä töihin. Näistäkin pointeista huolimatta olisin aivan hyvin voinut nähdä vielä muitakin bändejä saman viikon muina päivinä ja maksaa niistä keikoista.

Festivaaleilla on mukavaa.

5. "Panosta ihmissuhteisiin"

Ulkomailla asuessani huomaan olevani enemmän yhteyksissä useampiin kavereihini kuin Suomessa asuessani. Välimatka jotenkin konkretisoi ystävyyden merkityksen, kun kaverit eivät ole fyysisesti "liian lähellä". Ehkä ulkomailla asuminen auttoi tajuamaan, kuinka ihmissuhteista täytyy pitää huolta.

Tällainenkin ajattelu on kaukana järkevästä. Miksi en Suomessa asuessani voinut olla yhtä usein yhteydessä kavereihini? En tiedä. Hävettää, kun en osaa vastata. Joka tapauksessa vietän lähes kaikki pidemmät lomani Suomessa ja pyrin näkemään mahdollisimman montaa kaveria tänä aikana. Ihan fyysisesti siis.


Kavereiden kanssa on mukava seurata muun muassa olympialaisia.

Rahaa, rahaa!, RAHAA

Millaisia ajatuksia nämä ohjeet herättävät? Ramitin ohjeista vain ihmissuhteisiin panostaminen ei liity rahaan. Omasta mielestäni rikkaaseen elämään kuuluu myös uteliaisuus itseään kohtaan. Omien rajojen kokeilu ja intohimojen etsiminen on tehnyt elämästäni selvästi rikkaampaa. Miten sinä määrität rikkaan elämän?

Aiheeseen liittyvät muut postaukset:
Kuinka paljon on riittävästi?
Mistä tunnistaa omat rajansa? - Case sijoittaminen
Miksi sijoitin Tornion Panimoon?
Kestäisikö pääni taloudellista riippumattomuuta?
Mikset maksa itsellesi palkkaa?
Parasta, mitä olen rahalla saanut
Positiivista voimaa muiden mielipiteistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti