17.12.2019

Man crush - ei mitään hävettävää

Man crushissa (aka bromancessa) on paljon samaa kuin deittailussa vaikka sillä ei ole mitään tekemistä seksuaalisuuden kanssa. Man crushissa huomaan haluavani hengailla jonkin toisen jätkän kanssa. Lähes kaikki, mitä toinen sanoo tai tekee, vaikuttaa siistiltä. Man crushin iskiessä päälle, mietin tarkemmin, mitä sanon tai mitä puen päälle. Sitä ei voi selittää järjellä, se vain tapahtuu.

Lomailimme keväällä Kreetalla. Loman tarkoituksena oli rentoutua ja meikämandoliinolle se tarkoitti pääasiassa altaalla makoilua (mitä vähemmän nähtävyyksiä, sitä rennompaa).  Hotellimme oli tarkoitettu vain aikuisille ja siellä järjestettiin lähes päivittäin pikkukivaa meille vieraille.

Valitsimme ohjelmasta keskiviikon kokkikurssin ja torstain joogatunnin (kokeilin joogaa viimeksi 2011, enkä pitänyt siitä, joten ajattelin kokeilla uudestaan nyt heti perään uudestaan). Kokkikurssille osallistui meidän lisäksi neljä pariskuntaa ja yksi kolmen hengen naisporukka. Teimme tzatzikia ja tomaattiherkkua. Jokainen osallistui ruoanlaittoon yhtä  brittimiestä lukuun ottamatta.

Brittimies katseli kelloa ja seiniä koko kurssin ajan. Häntä ei olisi voinut vähempääkään kiinnostaa kreikkalaisten perinneherkkujen tekeminen. Lopussa hän taipui maistamaan yhtä kolmesta ruoasta. Kurssin päätyttyä vetäjä jakoi diplomit jokaiselle osallistujalle ja pariskunnat saivat päättää, ottaisivatko yhteisen vai erilliset diplomit.

Vetäjä tuli brittimiehen ja hänen vaimonsa kohdalle.
”Mitkäs teidän nimet olivatkaan?” vetäjä kysyi.
Miehen vaimo vastasi olevansa Sarah.
”Ja entä sinun nimesi?” vetäjä kysyi mieheltä.
”Ian”, mies vastasi. ”Mutta en tarvitse diplomia, enhän minä edes tehnyt mitään”, hän jatkoi.
”Niin niin, mutta olithan sinä kuitenkin mukana. Teenkö teille yhteisen diplomin vai tahdotteko omat?”, vetäjä kysyi.
”Riittää, että teet diplomin hänelle, minä en tarvitse” Ian sanoi ja osoitti vaimoaan.

Todellista rakkautta

Ianista tuli reissun man crush -kohteeni. Fiilistelin häntä koko loppuillan. Hän osoitti ehdotonta rakkautta vaimoaan kohtaan. Hän tuli kokkikurssille, vaikka ei välittänyt siitä pätkääkään. Hän virui mukana koko ajan, kun me muut laitoimme ruokaa. Vaikka hän ei selvästikään nauttinut tilanteesta, selvisi hän kokkikurssista selvinpäin.

Koin, että minulla oli vielä paljon opittavaa Ianilta. Aloin jo samana iltana miettiä, tulisiko Ian seuraavan päivän joogakurssille. Olin niin fiiliksissä, etten meinannut saada unta, kun jännitin niin paljon, tapaisinko Iania enää koskaan.

Joogatunti järjestettiin aamulla hotellin sivupihalla. Tulimme ulos takaovesta ja näin joogaohjaajan ja erään toisen pariskunnan nurkan takana. Kävelimme nurkan taakse ja edellisen illan toiveeni toteutui: näin Ianin! Hän seisoi eleettömänä vaimonsa vieressä. Kun saavuimme paikalle, hän ei toivottanut hyvää huomenta vaan katsoi tiukasti minuun ja nyökäytti päätään.

”So. We meet again” hän sanoi minulle

Jäädyin totaalisesti. En saanut suustani sanaakaan.

Tunsin oloni totaaliseksi nöösipojaksi. Olin epävarmempi kuin ES-Jonne mehuhyllyllä. Olin juuri saanut uskomattoman huomionosoituksen tuoreimmalta man crushiltani enkä kyennyt toimimaan. En edes reagoimaan.

"Kännissä ja läpällä" ei kuulu man crushiin.

Huikeita mielipiteitä ja kateuden puutetta

Man crushin iskiessä kaverin juttujen kuunteleminen kiinnostaa enemmän kuin omien asioiden selittäminen. Normaalissa kaverisuhteessahan kuuntelun ja selittämisen suhde on päinvastainen. Tavallisesti kaverille voi kertoa ihan mitä vain, kun taas man crush -kohteeltani tahdon kuulla kaiken, mitä hänellä on kerrottavana.

Man crushin kiihkeimmässä vaiheessa toinen voi kertoa vaikka mitä kamalaa (esim. "ydinvoima ei ole ympäristöystävällistä", "Suomen ei kannata liittyä Natoon" tai "Interstellar on hieno elokuva") ja siitä huolimatta hyväksyn hänen mielipiteensä. Eikä tämä yleensä edes riitä. Vaikka olisin täysin eri mieltä, olen valmis puolustamaan man crushini ajatuksia kenelle tahansa.

Man crushin kokeminen tuntuu jotenkin nololta vaikkei siinä mitään noloa olekaan (mainitaan nyt vielä, että vaikka nämä termit ovat binäärisen heteronormatiivisia, niin vastaavia tunteita voi herätä myös muun kuin oman sukupuolisia kohtaan eikä niissä edelleenkään tarvitse olla mitään seksuaalista). Jostain syystä man crushin myöntäminen hävettää. En osaa sanoa, miksi näin on. Hienon tyypin löytäminenhän pitäisi olla hyvä asia.

Parasta man crushissa on kateuden puute. Yleensä olen ainakin pikkuisen kateellinen, jos joku tienaa enemmän, kyykkää enemmän tai soittaa paremmin kuin minä. Totta kai olen suurimmalta osin iloinen näissä tilanteissa kavereideni puolesta. Mutta en voi kiistää, etteikö kateus tuo oman mausteensa ajatusmaailmaani. Niin järjetöntä kuin tällainen kateus kavereitani kohtaan onkin, nousee pintaan useammin kuin kehtaan tunnustaa.

Man crushissa kateus puuttuu kokonaan. Kateuden sijaan tunnen pelkästään ylpeyttä ja arvostusta. On hienoa, että man crush -kohteeni pärjää minua paremmin, koska hän on varmuudella ansainnut kaiken hyvän elämäänsä. Kukaan voi millään järkiargumentilla muuttaa käsitystäni man crushistani pahaksi, koska man crushilla ja järjellä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Lisää man crusheja

Mancrushini Iania kohtaan johtui hänen tyylistään (luulen näin). Ei pukeutumistyylistä vaan enemmänkin hänen asenteestaan parisuhdettaan kohtaan. Hän kärsi kohtalonsa, kuten hyvän puolison kuuluukin. Iania kohtaan tuntemallani arvostuksella ei ollut rajaa.

Miten sinä käyttäydyt, kun huomaat ajautuneesi man crushiin? Miten sinun käyttäytymisesi muuttuu? Itse jännitän omien man crushieni tapaamista joka kerta. Mietin valmiiksi tarinoita, joita tahdon kertoa (jos jossain vaiheessa tulee hiljainen hetki) ja kuulla man crushini valistuneen mielipiteen. Toisaalta häpeän jo nyt (täysin syyttä) jo etukäteen tulevia man crushejani. Ehkä tämäkin helpottaa, kunhan ikää vain tulee lisää.

4 kommenttia:

 1. VAU! Ihana kirjoitus. En valitettavasti itse pysty nyt täysin eläytymään, mutta tuntuu että yhdellä puolisoni ystävällä taitaa olla man crush mieheeni :)
  Vaikka kotona vitsailemmekin asiasta, ottaa puolisoni tämän sen verran vakavasti, että yrittää ainakin olla hyvänä esimerkkinä ystävälleen huonojen tapojen tartuttamisen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla vaikuttaa olevan huikea puoliso :)

   Oletteko jutelleet, miltä tuntuu olla man crushin kohde? Itselläni on kokemusta vain toiselta puolelta :)

   Poista
 2. Oi kauheeta, koin sekä uskomatonta ärsytystä että omantunnon pistoksen lukiessani Ianin käytöksestä :D Olemme mieheni kanssa kovin erilaisia, siis tyyliin minä rakastan rämpiä metsässä ja hän ajella moottoripyörällä, joten näitä "parisuhteen vuoksi" harrasteita on tehty puolin ja toisin vuosien varrella. Mutta se, että mies lähtisi kokkikurssille seisoakseen paikalla tekemättä mitään osoittaa minulle vain sen, että hän tekee sen pakolla ja se saa vereni kiehumaan :D Ja näinhän olen itsekin tehnyt, istunut sen pakollisen kerran kesässä matkan mpn kyydissä - kunnes tyttäreni otti paikkani, koska rakastaa isänsä lailla moottoripyöräilyä... Ja hän rämpii sinne metsään ja nuotiolle päiväksi kerran kesässä. Mieluummin kumpikin tekee mistä pitää ja löytää sieltä jostain keskiväliltä ne jutut, joita tehdään yhdessä, kummankaan marttyyriytymättä (kamala sana, meneekö se edes noin).

  Mancrush, onkohan se naisille helpompaa, me nyt ihastumme vähän väliä eri piirteisiin, tyttöihin ja poikiin ja se ehkä on naisille hyväksyttävämpää?. Mutta näin keski-ikäisenäkin tunnistan heti tuon puhumattomuuden, viimeksi käsityöläismyyjäisissä en voinut lähestyä korukauppiasta, koska hän oli jumalaisen komea :D enkä uskaltanut riskeerata, että olisin joutunut vielä keskustelua yrittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä metsässä rämpinen että moottoripyöräily yhdessä kuulostaa rakkaudelta <3

   Poista