24.12.2019

Yhteenveto postauksista - mitä te luitte ja mitä ette lukeneet

Onko sinulla mitään tekemistä joulunpyhien aikana? Ei minullakaan! En tiedä sinusta, mutta omalla kohdallani tylsistyminen johtaa kiukutteuun. Koska en tahdo sinun kiukuttelevan, listasin blogini viisi klikatuinta ja viisi vähiten klikattua tekstiä, jotka voit lukea ennen kuin pinnasi palaa. Ihanaa joulunaikaa!
Klikatuimmat:

1. Mitä teen, jos salkun arvo laskee 40 %?
Vaikka olenkin Lapista ja noitien sukua, en osaa sanoa, milloin pörssit romahtavat seuraavan kerran. Se voi tapahtua ensi vuonna, ensi vuosikymmenellä tai seuraavana arkipäivänä. Toivon, että pörssiromahduksen aikana toimin täsmälleen oman suunnitelmani mukaisesti, enkä myy nykyisiä omistuksiani.


Voiko pörssiromahdusta ennustaa sen perusteella, että löytää opiskelijoiden hipsterikahvilasta luonnoksen Elliotin aalloista?

2. Säännöt säästämiseen
Olen päivitellyt sääntöjäni pitkin matkaa, mutta perusviestini itselleni on edelleen sama: hajautan säästöni ajallisesti, omaisuusluokittain ja maantieteellisesti.

(Sain palautetta käyttämistäni termeistä. Mielestäni sijoittaminen ja säästäminen tarkoittavat monesti samaa asiaa. Kaikki eivät jaa tätä mielipidettä ja olenkin alkanut puhua säästämisen sijaan sijoittamisesta aina silloin, kun kyseessä on tuote, jossa nimellinen pääoma voi pienentyä.)


Kiinnitän eniten huomiota osakkeiden ja korkojen väliseen allokaation.

3. Harjoittelu puolimaratonille - intervallitreenit ovat vain mauste
On aivan sama treenaanko puolimaratonille, maratonille vai oluenjuontikilpailuun, tärkeintä on nauttia treenaamisesta. Vaikka joskus stressaankin treeneistä, pyrin muistuttamaan itseäni, että pääasia on tehdä jotain. Sen sijaan, että kuormitan itseäni henkisesti laskemalla tarkkaan intervallitreenin vauhdit ja matkan, voin aivan hyvin vain lähteä lenkille nauttimaan illasta.


Kovimmiksi intervallitreeneikseni lasken kilometrin vedot.

4. Miten en sijoita - kolme kohdetta sijoitustyylini ulkopuolella
Asuntosijoittamisen, osakepoiminnan ja päiväkaupan tuotot jätän suosiolla muille. Sijoittamisen lisäksi tekstissä on toinenkin pointti. Määrittelen itseäni kahdella tavalla: joko sen mukaan mitä olen ja teen tai mitä en ole ja mitä en tee. Säästämissäännöissä kuvasin, mitä teen. Tässä tekstissä kerron, mitä en tee.

5. Miksi sijoitin Tornion Panimoon?
Sijoittamiseen voi liittyä muutakin kuin pelkkää maksimaalisen voiton tavoittelua. Sijoitin Tornion Panimoon, koska pidän panimon tuotteista, ne valmistetaan synnyinkaupungissani ja uskon panimon brändiin. Kuten jokainen järkevä ihminen ymmärtää, synnyinkaupungistani johtuen minulla on täydellinen näköharha arvioida sijoituksen taloudellista järkevyyttä, joten en edes yritä.


Tornion Panimon North Arctic Lager on edelleen suosikkiolueni.

Vähiten klikatut:

1. Henkilökuvaa rakentamassa - miten luoda ainutlaatuisuuden illuusio
Erotunko massasta vai kuulunko massaan on osittain omissa käsissäni. Yritän tiedostaa eri tilanteissa, miten käyttäydyn. Joskus muokkaan käytöstäni. Toiset kutsuvat tällaista toimintaa teeskentelyksi, itse kutsun sitä käytöstavoiksi. Lisäksi henkilökuva muuttuu vuosien saatossa.


Voin suositella Copenhell-festaria.

2. Mikä meitä estää elämästä hetkessä?
Vedän pääosan elämästäni autopilotilla. Hommat vain tapahtuu ympärilläni ilman, että jaksan juurikaan keskittyä niihin. Eikä siinä mitään, kaikkeen ei tarvitse käyttää henkisiä voimavaroja. Ongelmana vain on, että joskus jotkin tilanteet lipuvat huomaamatta ohi vaikka niiden EI pitäisi.


Aamiainen: autopilotin malliesimerkki.

3. Tunnistatko mielesi rajoitteet? Arvovalinnat muuttuvat ajoittain
Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin väitän tiedostavani arvovalintani. Näin ei tietenkään tapahdu kaikissa tilanteissa. Taputan itseäni selkään joka kerta, kun tajuan pysähtyä ajattelemaan edes hetkeksi, miksi toimin jollain tavalla. Isoissa valinnoissa, kuten esimerkiksi millaista ruokaa syön, tämä on erityisen tärkeää.


Kioskikirjallisuus on maailman aliarvostetuin kirjallisuuden laji.

4. Turha stressaaminen, häpeä ja ikävä
Kuolemasta kirjoittaminen ja julkaiseminen oli haastavaa.

5. Ihan hirveä kiire
Käytän kiirettä tekosyynä liian moneen tekemiseeni ja tekemättä jättämiseeni. Koko ajan ei tarvitse olla kiire eikä minun tarvitsisi siitä valittaa kovinkaan usein. Siitä huolimatta teen sitä, enkä käsitä, että miksi toimin näin.


Tämän tekstin aihe syntyi matkalla uimaan.

Palautetta saa laittaa

Toivottavasti sinulla riittää paljon mukavaa tekemistä joulunpyhinä. Kiitos, että luit tekstini. Laita palautetta suoraan kommenttikenttiin, Instagramiin, Twitteriin tai sähköpostilla osoitteeseen rautaarajalta at gmail.com. Olisi mukava kuulla ajatuksiasi.

4 kommenttia:

 1. Sijoittamisella ja säästämisellä ei mielestäni ole sinällään eroa tänä päivänä, kun pankkitilillä olevista isommista säästöistä joutuu maksamaan miinuskorkojen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Osakemarkkinoille sijoittamalla voi hävitä rahaa, pankkitilillä rahoja makuuttamalla tulee häviämään rahaa.

   Poista
 2. Tai tietenkin on se ero että pankkisäästöistä tulee ihan varmasti takkiin kun taas sijouttamisessa voi ansaitakin.

  VastaaPoista