10.12.2019

Teematempaukset - yksinkertaista herättelyä

Hyvinvoinnista puhutaan enemmän kuin koskaan. Niinkin yksinkertainen asia kuin kohtuullinen alkoholinkäyttö vaatii oman teemakuukauden muistuttamaan alkoholin vaaroista. Alkoholinkäytön lisäksi muiden perusterveellisten elämäntapojen noudattaminen tuntuu välillä kuulostavan yhdeksännen asteen integraaliyhtälöltä (en tiedä, onko yhdeksännen asteen integraaliyhtälöä olemassa, mutta jos on, niin sen käyttäminen mihinkään järkevään kuulostaa tosi monimutkaiselta).

Osallistuin muutama kuukausi sitten puolen päivän mittaiselle ensiapukurssille. Kävimme läpi muun muassa painelu- ja puhalluselvytyksen, kylkiasennon ja palovammojen ensihoidon. Kurssin jälkeen olin täynnä intoa.

Otin mukaani kaikki paperiesitteet (diginatiivina pyrin yleensä käyttämään paperia vain yhteen asiaan, if you know what I mean), laitoin ne kotona makuuhuoneen lipaston ylälaatikkoon (josta löytyy kaikki muukin tarpeellinen, kuten sytkäri, passi ja Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien jäsenkortti vuodelta 2016) ja päätin käydä esitteet läpi jokaisen kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna.

Kuka arvaa, kuinka monta kertaa olen kerrannut ensiavun antamista käymäni kurssin jälkeen? Aivan oikein, en kertaakaan. On surullista, kuinka oikeasti hyödyllisten taitojen kertaaminen jää liian monesti laavin rakoon. Homo sapiens tarkoittaa viisasta ihmistä, mutta aina välillä luulen kuuluvani johonkin ihan muuhun nisäkäslajiin.

Homo sapiens?

Vaikka muistankin ensiapukurssista muutaman jutun, en tiedä, kuinka hyödyllisiä nuo muistot olisivat oikeassa tilanteessa. Toivottavasti en koskaan joudu sellaiseen tilanteeseen, jossa taidoille olisi käyttöä, mutta tämä taitaisi olla aikamoinen tilastopoikkeama.

Ainoa tapa varmistaa edes säällinen toimintakyky, kun/jos tiukka paikka koittaa, on harjoitella taitoja rutiininomaisesti. Kaikki muu on itseni huijaamista. Jos en saa ajatuksiani ja kroppaani toimimaan järjestelmällisesti, automaattisesti ja tehokkaasti, voi käymäni ensiapukurssi mennä täysin harakoille.

Ensiapukurssissa oli kyse muiden auttamisesta. Muiden auttaminen ei liene kovin monen prioriteettilistalla ihan kärkipäässä. Tämä johtuu siitä, että moni meistä, allekirjoittanut mukaan lukien, ajattelee ensisijaisesti vain itseään. Luulisi siis, että oman terveyden ja hyvinvoinnin eteen olisin valmis toimimaan järkevästi. Tämähän on täysin selvää. Vai onko?

Herättelyteemoja

Kalenterissa riittää ties minkälaisia terveyteen liittyviä teemapäiviä, -kuukausia ja kampanjoita. Miesten terveysongelmista muistuttava marraskuinen Movember, terveys- ja ilmastovaikutuksia korostava Lihaton lokakuu ja alkoholin vaaroja korostava Tipaton tammikuu pongahtavat hyvesignalointina meikämandoliinon sosiaalisen median syötteeseen lähes yhtä varmasti kuin jokavuotinen Suomi-Ruotsi -finaali miesten salibandyn maailmanmestaruuskisoissa.

Movember kampanjan tarkoituksena on kerätä varoja ja lisätä tietoisuutta miesten terveysongelmista - Wikipedia

Ja hyvä, että pongahtavat. Vaikka jokainen peruskoulun käynyt tajuaa, millaiset elämäntavat edesauttavat terveyttä, ei kuukauden mittaiset muistutukset ole pahitteeksi kenellekään. Itselleni tekee hyvää välillä rauhoittua muutamaksi minuutiksi miettimään perusasioita. Ylivoimaisesti siisteintä näissä teematempauksissa on se, että ne on suunniteltu toimimaan maailman tärkeimmän asian ympärillä (joka siis on oma napani, ei mitään härskiä).

Teemakuukausien aikana voin siis hyvällä omatunnolla keskittyä vain ja ainoastaan itseeni. Miten minä voisin paremmin? Mitä voin tehdä, että oma hyvinvointini paranee? Millaisilla päätöksillä voin vaikuttaa omaan tulevaisuuteeni? Oikeasti, minulle mikään ei ole niin mielenkiintoista, kuin ajatella itseäni.

Ei toimi

Voi kuinka helppoa elämä olisikaan, jos yksi alkoholiton kuukausi edistäisi terveyttä niin, että muina kuukausina voisi vetää sydämensä kyllyydestä! Kuukauden kittuuttelu joulun ja uudenvuoden rännäämisen jälkeen hyvittäisi kaikki aiemmat baari-illat. Alkoholista aiheutuneet huolet ja murheet olisivat vain ikäviä muistoja Instagramissa, Whatsappissa ja sukujuhlien valokuva-albumeissa.


"Jalluu kossuu ja kaljaa, Hölkyn kölkyn! (Hei!) Me nostetaan maljaa!" Petri Nygård, filosofi

Eihän tipaton tammikuu tietenkään toimi näin eikä sen tarkoitus olekaan kuitata kevät-, kesä-, syys- ja joulunpyhäjuopottelun seurauksia. Totta kai tajuan, että tipattoman tarkoitus on herätellä. Ja siinä tipaton tammikuu onnistuu (aivan samoin kuin kaikki muutkin teemakuukaudet).

Mutta vielä ei ole keksitty viisasten kiveä siihen, kuinka alkoholin käyttö arjessa alkaisi pienentyä. En usko, että kovinkaan monella tipatonta viettävällä arki muuttuu juurikaan, oli kyse sitten kovan luokan arkikeitottajasta tai perussaunakaljoittelijasta.

Keskitytään olennaiseen

Rutiineja ja arkea ei voita mikään. Yksikään Lihaton lokakuu ei edistä terveyttä niin paljon kuin riittävä uni, säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio.

Minkä ihmeen takia tarvitsemme juhlahumua ja markkinameininkiä sellaisten asioiden herättelyyn, jotka jo alaikäiset tajuavat? Tai en sinusta tiedä, mutta minä ainakin tarvitsen.

Olisin voinut ottaa selvää ensiavusta katsomalla youtubesta muitakin videoita kuin Studio Julmahuvin "Roudasta rospuuttoon", Ketosen ja Myllyrinteen "Everlast" ja Mankelin "Suomalainen mies". Siitä huolimatta odotin, että minulle tullaan selittämään asiat kädestä pitäen. Ja siitäkään huolimatta en ole onnistunut päivittämään ensiaputreeniä arkeeni.

Sama koskee myös muita elintapojani. Uni, liikunta ja syöminen vie lähes kaiken voiman hyvinvointikapasiteetistani. Koen, että "ansaitsen" tai "tarvitsen" viikonloppuisin puoli pussia sipsejä, pari olutta ja tyhjänpäiväistä netissä roikkumista myöhäiseen ilta-aikaan. En käsitä, miksi kiusaan itseäni tavoilla, jotka eivät todellakaan ole minulle hyväksi.

Koetko sinä teemakuukausien vaikuttavan positiivisesti arkeesi? Millaisia pysyviä elämäntapamuutoksia olet onnistunut tekemään jonkin terveys- tai hyvinvointikampanjan perusteella? Itseeni teemakuukaudet uppoavat kuin naula vanhaan ihmiseen, mutta kampanjan päätyttyä loppuu yleensä mielenkiintonikin. Toivottavasti pystyn jatkossa sisällyttämään lisää hyviä tapoja arkeeni, tulivat ne sitten kampanjoista tai jostain muualta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti