18.12.2018

Mikä meitä estää elämästä hetkessä?

Tutkimuksen mukaan kuljemme noin puolet elämästämme autopilotilla. Tämä pätee erityisesti minuun. Moni asia vain tapahtuu ympärilläni ilman, että kiinnitän niihin mitään huomiota. Toisaalta se on välttämätöntä, muuten käveleminen, pukeutuminen tai peseytyminen olisi huomattavasti vaikeampaa. Ongelma on siinä, että kuljen autopilotilla myös silloin, kuin ei kannattaisi.

Kun pesen hampaita, keskityn vain hampaiden pesuun. Tunnen, kuinka harja liikkuu suussa. Harjakset pyyhkivät kahvin kellastamia ja kokiksen ohentamia purukalujani. Välillä osun kieleen. Tai poskien sisäosiin. Kiinnitänkö näihin toimiin huomiota?

Elän hetkessä. En ajattele mitään. Keskityn yhteen asiaan kerralla. Oikeasti?

Joo joo, niin varmaan. Hetkeen keskittyminen onnistuu harvoin.


Hampaiden pesu aamuin ja illoin ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta (lähde: Hammaslääkäriliitto).

Mitä oikeasti ajattelen, kun pesen hampaita

Hampaita pestessä saatan ajatella tulevaa viikonloppua. Tai jotain, mitä kaverini sanoi minulle eilen. Ehkä mietin jotain, minkä jätin sanomatta kaverilleni. Ehkä stressasin säästä tai jostain muusta asiasta, jolle en voi mitään (verot, mitä muut ihmiset ajattelevat minusta tai vaikka näenkö CMX:ää enää koskaan livenä).

Toisin sanoen en todellakaan keskity hetkeen eli hampaiden pesuun. Mieleni lähtee harhailemaan, mutta hampaat tulee pestyä. Mindfulnessissa tätä sanotaan autopilotilla kulkemiseksi.

Mindfulness on pirun vaikeaa. Helpon kuuloista, mutta todella hankalaa. "Keskity yhteen asiaan kerralla."

Hampaiden pesu on vain yksi esimerkki. Itselleni tuottaa suuria vaikeuksia istua tietokoneella katsomatta puhelinta tämän tästä. Joskus yllätän itseni avaamalla puhelimesta Facebookin vaikka Facebook on jo auki läppärilläni!

Meditointiharjoitus

En kuitenkaan usko, että pelini on täysin menetetty. Meditointi auttaa ottamaan ohjakset omiin käsiini. Itse tajusin autopilotilla kulkemisen järjettömyyden hyvin yksinkertaisella harjoituksella. Voit kokeilla sitä, jos tahdot.

Ole paikallasi niin, että jalkapohjasi koskettavat maata. Sulje silmäsi ja tunnustele, miltä maa, lattia tai matto jalkojesi alla tuntuu. Pidä silmät suljettuina jonkin aikaa, muutamia sekunteja. Mitä tunnet?

En tiedä huomasitko, mutta todennäköisesti otit ohjat omiin käsiisi autopilotilta. Uskallan väittää, että keskityit hetkeen. Toivottavasti et miettinyt mennyttä, et huolehtinut tulevasta, et analysoinut mitään. Tunsit vain jalkapohjasi.


“Life is what happens when you are busy making other plans.” - John Lennon

Yllä oleva sitaatti on useimmiten laitettu John Lennonin suuhun, mutta hän ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka muotoili elämästä tällä tavalla. Mindfulnessissa on tarkoitus laittaa autopilotti pois päältä ja  keskittyä hetkeen.

Hetkeen keskittymistä

Nykyään yritän tietoisesti välttää autopilotilla toimimista. Yritän tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan. Kun syön aamupalaa, en lue lehteä, kuuntele musiikkia tai katso Aamu-tv:stä Tommy Fräntin vetämää timanttista keskustelua.


Aamiaisleivät polkaisevat päivän käyntiin.

Totuuden nimissä on sanottava, että jaksan keskittyä pelkkään aamupuuroon harvemmin kuin kehtaan myöntää. Tuntuu, että aivoni tarvitsevat jotain puuduttavaa ärsykettä puuron lusikoimisen lisäksi. Miksi yksinkertaisiin ja tavallisiin asioihin keskittyminen tuntuu niin vastenmieliseltä? En tiedä, en todellakaan tiedä.

Kuulostaako tutulta? Jaksatko sinä keskittyä kerralla yhteen asiaan? Kuten sanoin aiemmin, autopilotilla kulkeminen on elintärkeää, mutta toivon voivani parantaa nykyhetkeen keskittymistäni. Vinkkejä?

Aiheeseen liittyvät muut postaukset:
Mindfulnessin hyödyt
Yksinkertainen tapa testata meditointia
3 yksinkertaista meditaatioharjoitusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti