3.9.2019

4 ikonista lenkkireittiä Kööpenhaminassa

Kööpenhaminasta puhuttaessa muistetaan aina mainita pyöräily, mutta myös juokseminen on täällä helppoa. Useat puistot, tasainen maasto ja toimiva liikenne takaavat vaivattoman lenkkeilyn jopa keskustassa. Keskustasta ei onneksi tarvitse poiketa kauas, jotta pääsee näkemään erilaisia maastoja.

Kun Kööpenhaminaan muuttoni varmistui, googletin lenkkireittejä uudesta kotikaupungistani. Treenaamisen aloittaminen oli helppoa, kun pystyin jolkottelemaan muiden hyviksi toteamia reittejä pitkin. Tylsänä ja laiskana tyyppinä kotini lähialueen maastot alkoivat kuitenkin vetää puoleensa yllättävän nopeaa. Mukavuudenhalu on uteliaisuuden pahin vihollinen.

Kevään aikana innostuin kiertämään Kööpenhaminan ikonisimpia lenkkireittejä. Vanhat reitit alkoivat tuntua puurtamiselta. Uudet maisemat toivat innokkuutta treeneihin.

Jostain syystä mäkien puuttuminen tuntuu fantastiselta. Juoksu sujuu tasaisella vauhdikkammin. Vaikka Tanskan maantieteen leimaavin piirre ei tullut minulle yllätyksenä, tuntuu maaston tasaisuus lähes joka kerta paikalliseen kieleen ja kirjastoon verrattavalta kulttuurishokilta (POSITIIVISELTA sellaiselta). 

Listaamani neljä reittiä ovat noin viiden kilometrin pituisia. Jos viisi kilometriä tuntuu liian pitkältä tai lyhyeltä, voi lenkin pituutta säätää helposti katsomalla karttaa ja käyttämällä noin kahta prosenttia mielikuvituskapasiteetista. Matka ei ole lenkkeilyn este.


Lenkin jälkeinen endorfiini regeneroituu ylöspäin suuntautuviksi suupieliksi :)

Järvet (Søerne)

Järvet ovat Kööpenhaminan Töölönlahti (helsinkiläiset tietävät). Tänne tullaan näyttäytymään/juoksemaan sävy-sävyyn sopivissa trendiurheiluvaatteissa hiukset laitettuna. Järvien länsireunalta löytyy lukuisia baareja ja kahviloita, jotka ovat täynnä janoisia ihmisiä aamusta iltaan.

Tanskalaisilla on tunnetusti hyvä itsetunto. Järvien sijaan puhuisin mieluummin rapakoista. Järvet olivatkin vielä 1500-luvulla yhtä ja samaa vesistöä, mutta vuosisatojen kuluessa yhdestä järvestä on muodostettu neljää omaa järveä.

Keskustan läheisyys on järvien hyvä puoli. Reitin läheltä löytyy useita hotelleja. Forumin ja Nørreportin metroasemat sijaitsevat erittäin lähellä. Bussipysäkkejä löytyy joka puolelta. Huono puoli järvissä on lukuisat liikennevalot. Järvien länsipuolelle on tehty alikulut, mutta itäpuolella joutuu yleensä odottelemaan useissa valoissa.


Keskustassa sijaitsevat neljä järveä tuntuvat meikämandoliinosta neljältä lammelta.

Frederiksbergin puisto ja Søndermarken (Frederiksberg Have og Søndermarken)

Kesäisin puistot ovat täynnä lintuja ja porukoita piknikillä. Mikäpä linnuilla ollessa, varsinkin kun tanskalaiset tykkäävät syöttää niitä. Frederiksbergin puistosta pääsee myös kurkistamaan viereisen eläintarhan norsujen toilailuita (jos siis vankeudessa elävien luontokappaleiden ihmettely kiinnostaa).

Frederiksbergin puiston ja Søndermarkenin halkaisee tie, joten sitä ylittäessä pitää olla tarkkana. Täältä löytyvät myös suur-Kööpenhaminan (ehkä jopa koko Tanskan) tiukimmat mäet. Moni tekeekin mäkitreeninsä Frederiksbergin linnan edessä.

Pyöräily on puistossa kielletty ja tapojensa vastaisesti tanskalaiset tuntuvat noudattavan tätä sääntöä. Ehkä tästä syystä teen suurimman osan lenkeistäni täällä.


Teknisesti tämä lenkki sijaitsee Frederiksbergin kunnan puolella, mutta ei takerruta pikkuseikkoihin.

Amagerin puisto (Amager Fælled)

Itse kutsun aluetta Amagerin pusikoksi. Tiheän kasvuston ympäröivät lenkkireitit voivat tuntua vähän inhottavilta pimeään aikaan. Päiväsaikaan puistossa (tai siis pusikossa) liikkuu paljon porukkaa sekä lenkillä että matkalla kotiin, töihin tai kauppaan.

Alueen eteläpuolelta löytyy pari nyppylää, joissa voi vetää pienehköt mäkitreenit. Muuten maasto on kovaa hiekka-alustaa, joka mahdollistaa vauhdikkaammat treenit. Liikennevaloja tai autoteitä ei puistosta löydy.


Jos majoitut Bella Center -hotellissa (tuttu Sillan toiselta tuotantokaudelta), niin Amager Fælled on näppärä lenkkeilyalue.

Damhussøen

Tämäkin reitti sijaitsee Frederiksbergin puolella, kuten Frederiksbergin puisto ja Søndermarken (mikä minua oikein vaivaa...). Keskustasta Damhussøeniin on hiukan matkaa, mutta itse pidän alueesta. Vaikka kartan mukaan reitillä on useita pitkiä suoria, en koe niitä yhtä tylsiksi kuin pitkiä suoria yleensä.

Damhussøenillä ei voi välttyä tapaamasta muita lenkkeilijöitä. Pohjoisesta läheltä Jyllingevejtä löytyy puolapuita sun muita, joissa voi vetää leukoja. Tykkään viihdyttää itse itseäni rimpuilemalla näissä vehkeissä lähes joka lenkillä.


Damhussøenin ympäristö on ehkä oma suosikkireittini.

Muita vaihtoehtoja?

Missä sinä tykkäät juosta Kööpenhaminassa? Onko sinulla jokin suosikkiurheilupaikka Tanskan pääkaupungissa? Itselle juoksu on ykkösliikuntaharrastus, mutta tykkään myös muusta urheilusta. Laita viestiä, jos lenkki- tai muu liikuntaseura kiinnostaa. Olisi mukava treenata porukalla.

Aiheeseen liittyvät muut postaukset:
Kielen opiskelusta
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti