10.9.2019

Näin hallitset suuttumusta näppärästi - 8 keinoa

Ahdistus ja harmitus vangitsevat menneisyyden vankilaan. Parhaimmillaan se ajaa minut muuttamaan asioita ja tekemään asioita paremmin. Huonoimmillaan se kahlitsee minut vihallaan paikoilleen. Tunnistamalla ja tunnustamalla negatiiviset tunteet voin saada ne hallintaan sen sijaan että taistelisin niitä vastaan.

Se, että harmittaa, ei ole väärin. Ärsytys on normaali tunne. Kaikkia suututtaa joskus. Koemme, että meitä on kohdeltu huonosti, loukattu tai kiusattu. Oli syy mikä tahansa, harmituspäissään saatan tehdä asioita, joita kadun myöhemmin.

Joskus on hyvä pysähtyä miettimään, miksi tuli taas suututtua ja mitä se auttoi. Ja vielä tärkeämpää, miten toimin jatkossa fiksummin.

Listasin Gil Hassonin kirjasta "Mindfulness" kahdeksan tapaa, joilla voi yrittää hallita suuttumusta. Pyrin käyttämään näitä tekniikoita niin usein kuin mahdollista. Se ei kuitenkaan ole helppoa silloin, kun ahdistus ja ärtymys iskevät täysillä päälle.

1. Tunnista varoitusmerkit

Suuttumuksen merkit voi joissain tilanteissa tunnistaa kropasta. Klassisesti sydän voi alkaa hakata lujempaa, hengitys kiihtyy tai alan puhua kovemmalla äänellä. Näitä tunteita ei tarvitse vaientaa, pääasia on, että ne tunnistaa. Sen sijaan, että alan haukkua toista tai heitellä tavaroita ympäriinsä voin yrittää vain todeta, että nyt suututtaa.

2. Käytä aivoja

Suutuspäissäni ajattelen harvemmin selkeästi. Sen vuoksi onkin tärkeä laittaa suuttumustunteet sivuun ja keskittyä järkevään ajatteluun. Kun huomaan suuttuvani, kysyn itseltäni, olenko niin vihainen, etten pysty ajattelemaan; tai tahdonko purkaa suuttumusta fyysisesti tai verbaalisesti.

Näissä tilanteissa yritän rauhoittua ja antaa suuttumuksen valua sivuun. Jälleen, helpommin sanottu kuin tehty. Kukaan ei tosin luvannut, että tämä olisi helppoa.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että rauhoittumista pystyy harjoittelemaan. Tärkeintä on kuitenkin alussa pystyä tunnistamaan oma suuttumus. Vihan tunteiden havainnoinnin ansiosta pystyn palaamaan nykyhetkeen ilman että jään oman suuttumukseni riepoteltavaksi.

3. Älä reagoi välittömästi

Keskityn mieluummin hetkeksi hengitykseen sen sijaan, että räjähdän lähimmälle ihmiselle. Pidätän jonkin aikaa hengitystäsi, lasken kahteenkymmeneen tai mietin mitä söin eilen. Näiden toimien tarkoituksena on aktivoida aivojen ajattelevaa osaa

4. Luo tietoinen tila käsitellä suuttumusta

Lähden ulos lenkille tai muuten urheilemaan. Hakkaan tyynyä. Soitan kaverille ja kerron miltä tuntuu. Teen mitä vaan, kunhan tunne ei hallitse minua enkä satuta muita ihmisiä. Kun olen rauhoittunut ja pystyn jälleen ajattelemaan selkeästi, mietin miten alkuperäisen suuttumuksen kanssa kannattaa jatkaa.

5. Vastaa jämäkästi

Päätin sitten vastata miten tahansa, teen se mieluummin jämäkästi kuin hyökkäävästi. Jämäkkyys helpottaa kommunikointia ja saan pidettyä tilanteen hallussa.

Voin kysyä itseltäni, mitä oikeasti haluan seuraavaksi tapahtuvan. Tahdonko muuttaa jotain vallitsevassa tilanteessa vai tahdonko vain päästää höyryjä ulos.

Koitan määritellä, miksi olen vihainen. Sanon mieluummin: "Olen vihainen, koska...". Pyrin olemaan suoraan syyttämättä toista, vaikka hän olisikin tehnyt väärin ja jatkan keskustelua omien tunteideni kautta.

Kuuntelen, miten toinen reagoi. En keskeytä vaan pyrin kuuntelemaan. Toistan mitä toinen on sanonut. Näin pystyn helpommin rauhoittumaan ja saan enemmän aikaa ajatella. Olen myös valmis poistumaan keskustelusta, jos tilanne ei etene rakentavasti. Voinen palata asiaan myöhemmin.

7. Vaihda näkökulmaa

Eckhart Tolle on sanonut: "Mitä tahansa tällä hetkellä tapahtuukaan, hyväksy se aivan kuin olisit itse valinnut sen. Toimi sen kanssa, älä sitä vastaan." Tämä neuvo ei sovi kaikkiin tilanteisiin, mutta normaaliin päivittäiseen tilanteisiin se passaa vallan mainiosti.

8. Hyväksyntä

Joudun vain valitettavasti hyväksymään sen, että tapahtunutta ei voi enää muuttaa. Sen sijaan voin jatkaa rakentavasti ja yrittää korjata sen, mikä korjattavissa on.

Näiden neuvojen tarkoituksena ei ole se, etten suuttuisi koskaan. Tarkoituksena on, että pystyn tietoisesti hallitsemaan suuttumustani ja jatkamaan rakentavasti. Voin antaa suuttumuksen viedä tai voit ottaa sen haltuun. Pääasia on, että pystyn valitsemaan.

Miten käytännössä?

Näille kahdeksalle kohdalle on helppo nyökytellä, kun alla on hyvät yöunet, vatsa on täynnä ruokaa eikä mihinkään ole kiire. Mutta miten nämä toimivat käytännössä?

Itselleni tuottaa tasaisin väliajoin suunnatonta vaikeutta toimia oikein, rakentavasti ja tunteet huomioiden. Liian monesti tilanne vie mukanaan ja huomaan vasta jälkikäteen, kuinka olisin voinut toimia järkevämmin.

Onko sinulla vaikeuksia tunteidesi hallinnassa? Kuinka toimit, kun huomaat käyttäytyneesi typerästi? Itse pyrin tiedostamaan, milloin painan menemään tunteet edellä. Se on todella vaikeaa eikä onnistu lähellekään joka kerta.

Omien tunteiden tiedostaminen on sekä vaikeaa että raskasta. Energiaa kuluu suunnattomia määriä, kun yritän pitää itseni rauhallisena ja astua pois tilanteesta. Tahdon kuitenkin ajatella, että energiaa kannattaa käyttää juuri tällaiseen toimintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti