12.11.2019

Vapaa-ajassa ei tarvitse olla järkeä

Vapaa-ajasta stressaaminen on hyödyttömintä stressiä ikinä. Ahdistun pikkuriikkisen verran joka kerta, kun luen jonkun self-help -gurun rutiinista, jossa ennen töihin menoa tai heti töiden jälkeen punnerretaan 20 minuuttia, meditoidaan vartti ja luetaan ammattikirjallisuutta puoli tuntia. Onnittelut hänelle, joka kokee tällaisen rutiinin rentouttavaksi. Minulle tuo ei sovi. Menen mieluummin pari kertaa viikossa puntille kaverin kanssa vetään pari leukaa juoruilun lomassa, rauhoitun Temppareita katsellen ja luen Rahattoman naisen uusimman blogipostauksen.

Olen monta kertaa tuominnut itseni, koska "tuhlasin" teini-ikäni lukemalla fantasiakirjoja. Mitä pidempi sarja, sitä parempi (trilogia kuulosti “hyvältä alulta”). Fantasian "ongelma" on, että kaikki tarinat ovat täsmälleen samanlaisia. Orpo päähahmo, yleensä nuori poika, nousee vaikeuksien kautta oikeamieliseksi kuninkaaksi tuoden rauhan ja vakauden valtakuntaan. Tätä matkaa kuvaillaan parhaimmillaan tuhansien sivujen verran.

En tiedä, kuinka monta fantasiasarjaa luin teininä. Joka tapauksessa todella monta. Jossain vaiheessa juonikulku alkoi kyllästyttää ja siirryin fantasiakirjoista keskiolueen (jonka parissa vapaa-aika kuluikin erittäin leppoisasti reilun vuosikymmenen ajan).


Onko kuitenkaan reilua sanoa, että tuhlasin aikaani fantasiakirjoihin? Olisinhan voinut lukea jotain fiksumpaa (klassikoita), kehittävämpää (tietokirjoja) tai käyttää aikaani toisin (urheiluun). Tällainen pohdiskelu on kuitenkin täysin turhaa. Reilun kolmikymppisen Jasson jälkiviisastelu teini-Jasson tekosista menee heittämällä "keski-iän väsyneimmät nostalgiaorgiat" -sarjan top-vitoseen.

Vapaa-ajan syvin olemus

Vapaa-ajan ei tarvitse olla kehittävää, haastavaa tai hyödyttävää. Vapaa-ajalla pitää tehdä mahdollisimman paljon sellaista, mikä tuntuu hyvältä, paitsi jos kyse heroiinista (tai muista päihteistä), uhkapeleistä (tai muista addiktioista) tai mummojen potkimisesta (tajuatte kyllä pointin). Suurin osa meistä tarvitsee omaa aikaa rauhoittuaksemme yhteiskunnan ja itse itsellemme asettamista paineista. Vapaa-aika on kehitetty tätä varten.

Sen sijaan, että soimaisin itseäni teini-iän fantasiakirjahuumasta, minun pitäisi olla ylpeä siitä. Käytin vapaa-aikani juuri kuten halusin ja sellaiseen, mistä nautin. Saavutan enää harvoin vastaavaa innokkuuden tasoa, kuin mitä teininä koin silloin, kun varaamani teos jostain fantasiakirjasarjasta saapui vihdoin kirjastoon. Lukematta riviäkään olin jo päättänyt pitäväni kirjasta. Vapaa-aikani toimi juuri oikein.

Älä astu ansaan

Koska yksinkertaisten perusasioiden tajuaminen vaatii allekirjoittaneelta joskus huomattavan määrän aikaa, on vapaa-ajan merkitys on avautunut minulle vasta hiljattain. En tiedä, kuinka monta tuntia olen käyttänyt omaa aikaani ammattikirjallisuuden lukemiseen. Ammattikirjallisuuden lukemisessa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta itselleni se ei toimi rentouttavana tekijänä.

Nykyään luen päivittäin. Tai, otetaanpa uudestaan, nykyään luen iltaisin ennen nukkumaanmenoa, koska lukeminen auttaa minua nukahtamaan. On aivan sama, opinko jotain uutta, hyödynkö jotenkin tai kehitänkö ajatteluani mihinkään suuntaan. Ainoastaan tekstin kiinnostavuus ratkaisee.

Olen viime aikoina lukenut paljon sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta. Tästä olisi helppo vetää johtopäätös, että sijoituskirjallisuuden lukeminen auttaa rikastumaan. Ehkä näin joissain tapauksissa, mutta en usko sen auttavan minua.

Tykkään lukea sijoittamisen perusteoksia, joissa on harvoin minulle mitään uutta. Ymmärrän riittävästi markkinoista, joten osakkeen, sijoitusrahaston tai bondin selitykset eivät kehitä minua enää yhtään mihinkään.

Toisessa ääripäässä on erilaisista sijoitustekniikoista kertovat kirjat, kuten esimerkiksi "When Genius Failed", joka kertoo Long-Term Capital Managementin noususta ja tuhosta (en ymmärtänyt kirjan korkoarbitraasiin liittyvistä jutuista puoliakaan ja vaikka olisin ymmärtänytkin, ei minulla ole lähellekään riittävästi pääomaa, jotta voisin hyötyä kirjan opeista taloudellisesti). Ainoastaan behavioral financeen (en osaa suomentaa tätä termiä...) liittyvät tekstit voivat ehkä joissain tapauksissa auttaa minua ymmärtämään omaa sekoiluani säästöjeni kanssa.

Voin suositella, jos sijoituskikkailu kiinnostaa.

Rentouttavampaa ja parempaa vapaa-aikaa

Mitä sinä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi? Käytätkö vapaa-aikaasi siihen, mitä haluat tehdä vai siihen mitä ajattelet, että sinun pitää tehdä? Itse ajattelin pitkään, että minun pitää tehdä tiettyjä juttuja vapaa-ajallani. Totuuden nimissä ajattelen varmasti edelleenkin näin, mutta koko ajan vähemmän ja vähemmän.

Vanhasta "kehittävästä" ja "merkityksellisestä" ajatusmallista irtautuminen vie aikaa. Koen kuitenkin olevani oikealla tiellä. Vanhat "pakolliset toimet ovat jääneet vähemmälle: en enää yritä parantaa maratonaikaani joka vuosi, kotini ei ole siisti 24/7 enkä yritä jatkuvasti tavata uusia ihmisiä. Tämä ei tarkoita, että nämä asiat olisivat jääneet kokonaan sivuun (juoksen edelleen maratonin vuosittain, järjestelen kotini tavarat säännöllisesti ja tykkään silloin tällöin tavata uusia ihmisiä), mutta en enää pakota itseäni näihin toimiin. Ja se tuntuu terveeltä.

Aiheeseen liittyvät muut postaukset:

4 kommenttia:

  1. Olet ihan asian ytimessä! Itsellä meni myös yllättävän kauan aikaa tämän sisäistämiseen. Nykyään osaan katsoa salkkarit, tempparit ja selkkarit ilman syyllisyyttä siitä, että pitäisi tehdä jotain fiksua ja kehittävää.

    VastaaPoista
  2. Amen girls and boys! Niin tunnistan itseni pienestä lukutoukasta, fantasiakirjojen maailmasta, alkoholin kautta nukuttavan iltakirjan pariin. Tiemme ovat kulkeneet samoja reittejä xD

    Mulla välillä iskee noita ”pitäis suorittaa vapaa-aikaa” ajatuksia, mutta olen huomannut että joku tekemätön työ tai palauttamatta jäänyt kirja luo tämän ”kauhea tarve säätää” olon.

    Jos aloitan päiväni palauttamalla sen mieltä vaivanneen kirjaston kirjan ja pesen pyykit, niin loppuajan voin vain kaivaa napaani sohvalla.

    Kiitos taas nauruista (tie fantasiasta keskikaljaan) ja ajatuksista! Parhautta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä totta, että jokin pieni tekemätön tehtävä voi saada aivan käsittämättömät mittasuhteet, alkaen sängyn petaamisesta ja päättyen hampaiden pesemiseen. Järkevintähän olisi hoitaa nuo heti alta pois, mutta järjen käyttäminen on välillä hiukan rajallista, niin jätän hommat tekemättä ja märehdin niitä. Ja aivan turhaan.

      Poista